Besök i riksdagenIdag har jag varit i riksdagen och i Demokrativerkstaden. Det var en riktigt rolig grej och jag tycker att det gick otroligt bra! Min klass på 18 elever fick alla olika karaktärer som var ledamöter i olika partier. Partierna var fiktiva partier som hette Värdepartiet (mitt parti), Frihetspartiet, Balanspartiet, Gemenskapspartiet och Solidaritetspartiet. Vi hade olika många medlemmar i partierna beroende på hur många procent partierna hade fått i det senaste (fiktiva) riksdagsvalet. I mitt parti var vi fyra medlemmar och vi hade 22 procent i riksdagen. Vi var det näst största partiet (störst var Gemenskapspartiet). Sedan blev lagmedlemmarna i partiet indelade i två olika utskott. Jag och L, kan vi kalla honom, kom i Kulturutskottet och skulle arbeta med om kampsport skulle vara tillåtet. S och O, kan vi kalla de andra två, kom i Socialutskottet och skulle arbeta om inplanterade mikrochip.

Sedan fick vi reda på vår åsikt i frågan, debatterat med de andra partierna, skapade allians med Gemenskapspartiet och Solidaritetspartiet. Då hade jag även en livlig diskussion med min bästa vän som var i Balanspartiet ifall hon skulle få vara med i vår allians eller ej, hennes parti tyckte precis tvärtemot vår allians men hon ville nog bara vara med i majoriteten tror jag.. Hon blev riktigt sur och gav mig onda blickar, men det var roligt, haha! Sedan blev vi såklart vänner. Tror jag. Iallafall, sedan skrev majoriteten (vår allians) beslut till motionen och sedan samlades alla i vår lilla kammare och så pratade vi i talarstolen (tror jag att det hette?) för våra åsikter och sedan röstade vi. Vi röstade även för propostionen om mikrochip.

Därefter gick vi till den riktiga riksdagen och såg en liten stund på en debatt om arbetslösheten. Det var en från moderaterna som pratade under de 5 minuterna som vi var där inne, han hade mycket bra åsikter! Hela dagen var riktigt rolig, och sedan gick jag och julhandlade en massa saker med mormor. En mycket minnesvärd dag.

Kommentarer

Namn Husk
Email
Blogg

Kära Toni...bloglovin

OBS! Alla foton är tagna av mig om inget annat anges och får inte kopieras, sparas ner eller användas utan tillstånd © copyright by melkan