Thinspo - bort med det!

Jag hamnade på en blogg nyss där bloggaren i fråga hade skrivit ett inlägg angående att instagram blockar hashtagen thinspo. Hon var helt emot blockerande och det var även alla andra som hade kommenterat. Då kände jag att jag var tvungen att göra min röst hörd, både genom att kommentera i hennes blogg och genom att skriva ett eget inlägg om det. För mig är det enbart positivt att Instagram går i de andra stora sociala medierna Pinterest och Tumblrs spår och blockerar thinspo. Jag förstår precis varför. Thinspo betyder för mig inget annat än ett propagerande för en ohälsosam självsvält, viktnedgång eller smalhets. Thinspo = Thin inspiration = inspiration för att gå ner i vikt.
 
 
Jag gjorde just misstaget att googla ordet thinspo och detta var några bildresultat jag fick upp. Tycker ni att dessa speglar en hälsosam kropp att inspireras av?
 
 
 I alla fall, till inlägget jag blev upprörd över. Ni finner det här men jag tänker även citera det.
 
"Idag skulle jag tagga en inspirerande bild på Instagram med "thinspo", just för att den var motiverande och visade en bild på en hälsosam och smal kropp. Till min stora förvåning ser jag att just den taggen är bannad. God. Oh. Why.
Okej, Instagram bannar thinspo eftersom det kan användas i fel syfte och "uppmana" till ätstörningar. Fin tanke, men jag tycker detta är så sjukt löjligt. Smal är en kroppstyp, och bilder på smala människor i inspirerande syfte är nu bannat på Instagram. Att banna bilder ger ingenting, de människor som gillar dessa bilder kommer inte ändra sina ideal alls. Det är bara ignorans av problemet i fråga. Ska detta förbjudas tycker jag att bilder som visar övervikt och pizzor också ska bannas. Big is beautiful, men skinny får man inte sträva efter. Eller varför inte banna bilder på rökning? Nää, censur på Internet och i sociala medier är jag sjukt trött på, som i kommentarsfält på nyhetssidor.. Känns som att andra människor ska bestämma över ens åsikt. Jaja, dagens diss går till Instagram!"
 
Nu, till min kommentar som jag postade som svar.
 
"'Thinspo' är ett utbrett koncept för att propagera för inget mindre än en ofta ohälsosam viktnedgång. I samband med att Instagram bannade #thinspo så bannade de även #proanorexia och #probulimia, vilket i alla fall för mig gör det ganska självklart vad thinspo står för och varför de bannade det. Det är i sig inte heller så konstigt att de väljer att banna det, flera andra stora sociala medier har redan valt att göra det för att undvika spridningen av detta koncept.

Att säga att det är ignorans av problemet tycker jag är helt och hållet fel, det är snarare tvärtom. Genom att banna hashtags som thinspo och liknande så görs thinspo otillgängligt, i alla fall via Instagram, vilket jag inte ser något negativt i. Folk som, i alla fall utger sig för, att leva en hälsosam och sund livsstil söker sig inte till så destruktiva saker som thinspo, utan snarare fitspo vilket fortfarande finns kvar (av en anledning).

Att säga att bilder på pizzor borde förbjudas eftersom att thinspo förbjuds känns som ett riktigt omoget resonemang. En pizza uppmanar inte till ett självdestruktivt beteende på samma sätt som thinspo gör. Folk söker inte på bilder på pizzor av samma anledning som folk söker efter bilder med hashtagen thinspo, inte ens av motsatt anledning. Herregud."

 
Hur resonerar ni? Vad är era åsikter kring denna fråga, är det rätt eller fel av Instagram, Pinterest och Tumblr att blockera thinspo-innehåll?

Kommentarer
Sofia

HEJA DIG! Helt rätt! Det man ser på bilderna är SJUKT och inte alls någon "kroppstyp" enligt mig. 97% av människor som ser ut så är sjuka. En kropp ser inte frivilligt ut så! Bra inlägg!
sv: åh tack, vad roligt att du gillade det! Jag älskar också julen :D

Svar: Ååh, vad härligt att höra att någon verkligen håller med! :) Ja, kropparna på bilderna är så sorgliga. Det är hemskt att det ska behöva gå så långt!
TONI

2012-11-11 @ 08:35:31
http://tsvphoto.blogspot.com
Cajsa Tapper

Jag hade ingen aning om att probulimia och proanorexia också var hashtags som togs bort! Jag visste heller inte att fitspo, som låter mycket bättre finns kvar :)
Men dock håller jag med bloggaren om att dagens samhälle, även om de flesta tjejer ständigt är påverkade av pressen att bli smala och gå ner i vikt, så är det precis som att så fort du vill tappa några kilon och börja äta nyttigare och bli starkare i kroppen osv. så får man inte bli smal. Jag har varit i den situationen, jag ville inte nödvändigtvis tappa några kilon utan bara sluta med onyttigheter och några av mina vänner rasade mot mig, tyckte att det var fel, att jag genast skulle sluta innan jag fick anorexia.
Det blir jag väldigt irriterad över. Vi måste lära oss att skilja på dem två sakerna tycker jag :)
Men sjukt bra skrivet!!

Svar: Fitspo är så mycket bättre! Jag förstår precis vad du menar! Men att bara resonera som så att "om jag nu tar bort detta ur min kost så kommer jag säkert gå ner några kilo", anser jag är fel. Vill man verkligen gå ner i vikt ska man lägga om kosten sunt och börja träna, träning är nyckeln till allt!
TONI

2012-11-11 @ 09:02:39
http://tappercajsa.blogg.se/
Nathalie Tegelstam

Sv; Tack så mycket :)

2012-11-11 @ 15:19:45
http://nathalietegelstam.se
lovisa/polichinelle

helt sjukt att thinspo är så stort. och HELT RÄTT av dig och instagram.

2012-11-11 @ 16:32:14
http://polichinelle.se
Amanda

Du har helt rätt! Helt galet!
sv. Tack så hemskt mycket, du gjorde min dag! kram! :)

2012-11-11 @ 16:41:52
http://amandaahlmark.blogg.se
Sara

Egentligen tycker jag att du har helt rätt! Det är ju ingen kroppstyp när man strävar efter att skada sig själv (fast man kanske inte förstår det själv). Fast å andra sidan är ju inte för censur. Men jag det är nog ändå helt rätt av dig och instagram!

2012-11-11 @ 21:47:00
http://www.saralene.blogg.se
Juliette

Läste bloggen du citerar, och blev upprörd över att det bara var folk som höll med, sen såg jag din kommentar och det gav mig lite mer hopp på mänskligheten, tack!

Svar: Åh, vad kul att höra! Precis så kände jag också, fruktansvärt att alla bara höll med. Tack själv!
TONI

2012-11-12 @ 19:23:30
http://www.juliette.blo.gg
zara

helt sjukt!

2012-11-13 @ 10:16:25
http://zarabloggar.devote.se/
Ingrid

Jeg har sett en del "thinspo"-bilder på instagram før de forbød det, og det var ofte helt helt syke bilder (som de du fant) som kun ble postet for å oppfordre til anoreksi og usunne kroppsidealer. Bildene var ofte fulgt av en tekst som "would you rather have a bag of chips than look like this?".
Jeg er veldig glad for at instagram forbød det, for det var ofte unge jenter helt ned i 9-10-årsalderen som så og kommenterte på bildene..

Svar: Åhh herregud! Thinspo är så förfärligt! Jag blir så glad av att höra att det är fler som tycker som jag! Kram på dig!
TONI

2012-12-04 @ 11:51:48

Namn Husk
Email
Blogg

Kära Toni...bloglovin

OBS! Alla foton är tagna av mig om inget annat anges och får inte kopieras, sparas ner eller användas utan tillstånd © copyright by melkan