Fototips

Min kära vän Ebba [stor fet länk till henne] skrev för några dagar sedan ett inlägg på sin blogg som jag tycker innehöll ett par himla bra och enkla fototips. Därför frågade jag henne idag om jag inte kunde få lägga ut det på min blogg, och jo det fick jag! Så här kommer Ebbas superbra fototips för alla nybörjare (eller ja, för alla som känner att de kan dra nytta av detta).


 


Tips nummer 1 - Lär dig din kameras inställningar

Det absolut viktigaste tipset jag har att ge er är att lära er kamerans inställningar, kanske inte alla avancerade knappar och rattar men ha ett hum om det viktigaste.
Jag tänker ta upp de allra viktigaste inställningarna, enligt mig. Har du tid och ork så lär dig, det blir mycket roligare och du för större kontroll över kameran.
Jag ska försöka använda mig av så lätt och pedagogiskt språk som möjligt, så alla tekniska ord slipper ni.

Så här ser en Canon display ut, i lite äldre modell skulle jag tro.
Displayens design och utseende ändras fårn kamera till kamera, ta reda på hur du ändrar just dessa saker på din kamera.

1. Slutartiden
Slutartiden bestämmer hur länge kameran tar kort kan man säga.
Vill du frysa en galopperande häst eller snabba rörelser hos motivet så ska du ha en snabb slutartid, det betyder att du ska ha ett högt nummer, ju högre desto bättre. Man brukar säga att slutartider högre än 1/500 s fryser bilden.
Problemet med att ha en kort slutartid (t. ex. 1/1000 s) respektive en lång slutartid (t. ex. 3 s) är att ju längre kameran tar bilden, alltså ju längre kamerans slutare är öppen, så ju mer ljus kommer det in.

Så har du 3 s som slutartid får du väldigt mycket ljus i bilden och har du 1/3000 s så blir det väldigt mörkt.
Då måste man alltså kombinera och balansera alla inställningar tillsammans.

Vanliga slutartider:
Sport - 1/500 s och uppåt, om du vill frysa bilden.
Porträtt - 1/125 och uppåt, om du vill ha en skarp bild.
Övrigt får man välja själv.

2. Bländaren
Bländaren bestämmer hur stor öppningen ska vara som tar in ljus när kameran tar bilden.
Det trixiga med bländaren och bländartalen är att man kan säga att de är bakvända.

En liten bländare (eller f. nummer) är f.22. Och en stor bländare (eller f. nummer) är f.5.6.
En liten bländare gör bilden mörk. En stor bländare gör bilden ljus(are).

En annan sak som bländaren också kontrollerar är skärpedjupet, som är hur mycket djup det är i bilden. Vi kan säga att det är hur suddigt det är bakom (och ibland framför) det du fotar.

Den här bilden har kort skärpedjup. Den är skarp kort in i bilden.

Den här bilden har långt skärpedjup. Den är skarp långt in i bilden.

3. ISO
ISO:n är ett extraverktyg kan man säga, som kontrollerar brusigheten, och ljuset.
Fotograferar du till exempel inne i en kyrka där det är lite mörkt och har många gånger bara stearinljus eller ljuskronor som ljuskällor, alltså inte särskillt mycket ljus för kameran att ta in, så försöker fotografer att ha en stor bländare (t. ex. f.5.6, f.2.0) och en så låg ISO som möjligt. Men oftast så går det inte att ha en låg ISO, som till exempel ISO 100, utan man måste ha en ljusare bild med högre ISO. Då kan man kanske behöva ISO 800 eller högre.

Nackdelen med ISO:n är att den också gör bilderna brusiga. Hur mycket brus som kommer in i bilden beror på vilken kamera man har och om den är bra på att reducera (ta bort) bruset. En bild med t. ex. ISO 1600 kan bli väldigt ljus om det är normalljus utomhus men också väldigt brusig. Man vill alltså inte ha för högt ISO, någon gång.

4. Vitbalansen
Vitbalansen kontrollernar färgerna i bilden.
Redigerar du i Photoshop Camera Raw så ska man försöka att alltid ha vitbalansen på auto. Detta för att kunna ha större kontroll i redigeringen. Men annars, så kan det vara roligt att fixa och trixa med vitbalansen.

Det finns en del alternativ att välja på vitbalansen, t. ex. skugga, ljusrör, glödlampa, solljus osv.
Om du någonsin fotograferat inomhus på kvällen så kanske du har märkt att bilderna blir väldigt orange eller gula, det beror på att vitbalansen är felinställd. Då kan man välja att ställa in den på glödlampa eller ljusrör, så gör det bilden "kallare", blåare.

Fotograferar du på hösten kanske du vill ha varma mysiga höstfärger direkt i kameran? Ställ då in vitbalansen på skugga, solljus eller annat för att få in mer orange och gula toner i bilden, varmare toner.
En annan bloggare som skriver jättebra om kamerans inställningar är Elin Kero, aka. Nevnarien.
http://nevnarien.se/category/kameror-installningar.html

Tips nummer 2 - Fota onödiga bilder
När jag inte hade min kamera som min egen utan fotade på mina föräldrars minneskort och använde deras kamera tyckte dem att jag skulle sluta fota blommor, husknutar, pennor, fötter och gruskorn. Helt onödiga bilder, tyckte dem. Men vet ni vad? Man lär sig enormt av att bara fyra av en bild då och då!
Har du lärt dig kamernas inställningar, eller är på väg så kan den där lilla bilden på värmeljuset på kvällen göra den stora skillnaden och ge dig en hjälp på traven över hela kameravetenskapen.
Så, ta många bilder, när som helst, hur som helst och var som helst!

Tips nummer 3 - Fota med någon annan
Ja, antingen med en fotointresserad kompis när ni är ute på fotopromenad, en sällskaplig kompis som bara vill ut och gå eller en förälder som ska ut med hunden. Det gör att du går ut i naturen och får en större bredd på motiv. Bor du i en lägenhet eller villa så blir det lätt att man bara fotar sina tråkiga saker i rummet, sina växter på tomten eller innergården eller sina vänner och under olika bjudningar eller fester. Åker du bort och reser? Ta med dig kameran överallt, då kan du inte ångra dig och säga till dig själv "Om jag tog med mig kameran kunde jag fått det på bild", utan du har det redan på bild. Helt enkelt.


Kommentarer
Maria

Jättebra tips!! :)

2011-05-14 @ 07:34:35
http://mariasfoto.webblogg.se/

Namn Husk
Email
Blogg

Kära Toni...bloglovin

OBS! Alla foton är tagna av mig om inget annat anges och får inte kopieras, sparas ner eller användas utan tillstånd © copyright by melkan