Kvinnor, här har ni er värld

Nyss läste jag en mycket vettig artikel i Amelia; "Kvinnor, Här har ni er värld!" Jag blev lite smått chockad när jag läste. Visste ni t.ex. att

...96 procent av alla kvinnor i Egypten är könsstympade?
...i Irland är aborter helt förbjudna förutom om kvinnans liv är i fara?
...i Nicaragua så är aborter helt förbjudna även om kvinnans liv är i fara?
...i Sierra Leone dör en av sju kvinnor i samband med graviditet?
...i Polen är abort bara tillåtet om kvinnans liv är i fara, om det är frågan om en våldtäckt eller om fostret är skadat?
...ett av sex barn dör vid födseln i Sierra Leone?
...i Kenya är abort förbjudet men det görs cirka 300 000 illegala aborter varje år?

Herregud.

Ska det vara så?
Nej, det tycker inte jag. Kvinnor, och framförallt flickor, ska kunna bestämma själva om de vill göra abort eller inte och gifta sig eller inte. I vissa kulturer och religioner så "äger" ju mannen kvinnan, vilket enligt mig är helt sjukt.Något annat som är sjukt är barnäktenskap, och att flickor behandlas sämre och könsstympas mot sin vilja. Enligt en rapport från Unicef är ungefär hälften av alla flickor i världen gifta redan när de är 18 år. Anledningen är nästan alltid fattigdom, tradition och socialt tryck. Jag tycker att det är sjukt att gifta bort sin dotter när hon är 9-14 år.
Jag orkar inte gå djupare in i det här för mitt huvud bara dunkar, men jag tycker att ni absolut skall läsa på dessa sidor:

Här, här, här och här.

Alla leder till Plans arbete "För att jag är en flicka".

Kommentarer
emma

Vad har du för systemkamera:)?

2010-02-28 @ 17:00:48
http://emmalikebasket.blogg.se/

Namn Husk
Email
Blogg

Kära Toni...bloglovin

OBS! Alla foton är tagna av mig om inget annat anges och får inte kopieras, sparas ner eller användas utan tillstånd © copyright by melkan